18. prosince 2014

Štědrý den u nás :)

úplně vlevo maminčina krásná vazba
Říká se, že Vánoce jsou nejkrásnější čas v roce a nemůžu jinak než souhlasit. Vánoční atmosféra pohltila už i mě a proto jsem se rozhodla vám sepsat, jak probíhá Štědrý den u nás doma.



Štědrý den trávím doma s rodinou. Nejezdíme na hory, ani tento den neokupujeme dům babičky. Vstávám mezi osmou a devátou, po ranní hygieně a snídani (ano, oželím zlaté prasátko :( ) jdeme zdobit stromeček. Když jsme byli s bráchou menší zdobil ho náš taťka a my jsme jej podporovali očima. Teď je hlavním úkolem našeho taťky pověsit světýlka a zbytek stromku zůstává na mě s bráchou. Stromeček nikdy neladíme do konkrétní barvy/barev, pokaždé hraje všemi barvami, ale taková lehká kýčovitost k Vánocům patří, no ne? Navíc je náš stromeček umělý.

Už vidím ty reakce: umělý stromek pche, vždyť se šidíš o vůni jehličí! Ne tak docela přestože máme stromeček umělý, tak každoročně dělá mamka vazbu do květináče, kam použije právě větvičky jehličnanů a tím pádem nejsme ochuzeni ani o vůni jehličí a nemusíme ještě v půlce února vysávat z koberce jednotlivé jehličky. Po ozdobení stromečku je většinou čas na sledování pohádek a vánočních filmů.

Odpoledne se jdeme pořádně projít, abychom dostatečně vyhládli. Po návratu se pak já s bratrem jdeme pomalu chystat a rodiče v kuchyni připravují filé. Salát dělá mamka většinou ráno nebo den dopředu. Ještě objasním to filé. To máme z ryze praktických důvodů není v něm totiž tolik kostí.

Co se týče příprav tak většinou se jdu osprchovat, potom se namaluji, učešu a pěkně obléknu. Vím, že třeba hodně lidí zůstává v domácím, ale u nás se snažíme vždy obléknout trochu lépe a slavnostněji. Během příprav a zkrášlování většinou odběhnu ke stromečku zanést dárky a pokračuji v přípravách. Když jsme celá rodina jako ze škatulky, tak zajdeme ještě pro dědu, který s námi také večeří. Při večeři nám hrají koledy a hoří všechny 4 svíčky na adventním věnci.

Jako snad všude, se snažíme povečeřet co nejrychleji, a nedočkavě čekáme na větu: "Tak se běžte podívat ke stromečku." Po cestě do obýváku si také zazpíváme aspoň jednu koledu a pak už se vrháme na dárky. Rozdávání je na bráchovi, jakožto nejmladším členu rodiny. Po rozbalení všech dárků zapínáme televizi a sledujeme nové pohádky, které na Štědrý den dávají. Zhruba kolem desáté jsme všichni značně unaveni a odebíráme se spát.

Doufám, že se vám u nás líbilo. Můj letošní outfit a líčení vám jistojistě ukážu a budu se snažit přemluvit ke společné fotce i bratra. A než nám ten očekávaný den D vypukne, napište mi dolů jak slavíte Vánoce u vás a jestli se ke stromečku strojíte či nikoliv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář :) // Komentáře jsou moderované tzn. zobrazí se až po schválení.