10. září 2016

KAM VYRAZIT NA JIŽNÍ MORAVĚ? || CHKO Pálava


Ačkoliv spousta z Vás nejspíš vyráží na letní dovolenou za hranice ČR, já jsem zastáncem toho, že i u nás je spousta krásných míst, kam stojí za to vyrazit. Proto jsem se rozhodla Vám v dnešním článku představit tipy na místa z mých vůbec nejoblíbenějších oblastí - z jižní Moravy, konkrétně z Pálavy.

Jižní Morava patřila a patří k častým cílům našich rodinných dovolených. Jinak tomu nebylo ani letos, i přesto, že jsem na dovolenou vyrážela jen s přítelem. Myslím si, že oblast Pálavy je vhodná jak pro milovníky přírody, tak si na své přijdou i milovníci měst, architektury, kultury nebo turistiky. Já osobně jsem na jižní Moravě byla minimálně pětkrát a myslím, že i to svědčí o tom, že je stále co objevovat.


Co stojí za to vidět? 

Mikulov - zámek, zámecká zahrada, okolí zámku, centrum města, vyhlídka Kozí Hrádek
 - Mikulov je na objevování jedním z nejvhodnějších míst. Baví mě jak je tohle město ponechané v takovém tom historickém duchu, nikde žádné rušivé paneláky nebo obrovské nákupní domy, pouze malebné uličky, nad kterými se tyčí krásný zámek a které přímo vybízejí k romantickým procházkám.




svatý kopeček u Mikulova - kaple a zvonice
  - ačkoliv se tato kaple a zvonice tyčí 1,7 kilometru nad Mikulovem určitě se na něj vyšplhat vyplatí(minimálně pro ten výhled), cesta je poměrně nenáročná, pouze pár set metrů před vrcholem musíte zdolávat velké kameny, proto všem doporučuji pevné boty(!). I když podle našich spolu turistů se tam dá vylézt i v žabkách nebo sandálcích. Na trasu ke sv. kopečku se dostanete přímo z Mikulova z ulice Koněvova.





Lednice - zámek, zámecký park, projížďka lodí, Janův hrad, Tři Grácie, minaret, sochy z mořského písku
 - stejně jako Mikulov má i Lednice mnoho co nabídnout. Obdivovat můžete kromě zámku i zámecký park nebo zámecký skleník. Pro milovníky výhledů určitě doporučuji dojít si od zámku k minaretu, který poutá už svým zjevem. Za vyšplhání nahoru si sice zaplatíte, ale věřte mi, že ten výhled stojí za to. Dobrým tipem jak strávit den v okolí zámku je určitě i projížďka lodí. Celé okolí zámku a přilehlé zahrady uvidíte zase z jiné perspektivy.





Valtice - zámek
- další krásný zámek, který stojí za to vidět, není sice tak velkolepý jako ten v Ledici nicméně i tak stojí za to. Jinak se přiznám, že o jiných valtických zajímavostech nic nevím, každopádně pokud Vás zajímá historie, umění a architektura, tak zámek určitě doporučuju.

zdroj: http://nd01.jxs.cz/099/705/e67143e138_39224095_o2.jpg
Sirotčí hrádek - vyhlídka, zřícenina hradu
- Sirotčí hrádek se tyčí nad obcí Klentnice, což znamená, že abyste si dostatečně užili výhled na novomlýnskou nádrž musíte si k němu hezky vyšplhat. Cesta je to poměrně nenáročná, nejhorší je asi výstup z úpatí hrádku na jeho vrchol. Cesty jsou dvě - pro dobrodruhy (nebo neználky, jako jsme byli my) je cesta strmým kaňonem, kde šplháte po kusech skály. Pro méně zdatné doporučuji cestu na okolo, která je kousek vedle zarostlá do keřů, není však tak zabijácká.
- na vedlejším kopci se tyčí nějaký vysílač a my jako milovníci výhledů jsme museli vylézt i tam. Jde se lesem, jen v závěru cesty musíte jít po holé pláni, nic zajímavého tu není, to upozorňuji předem, ale ten výhled.






Dívčí hrady - zřícenina hradu
- na Děvín jsme šli snad v nejhorším počasí co mohlo nastat, něco mezi mlhou a deštěm, dusno, ale když si člověk sundal mikinu, tak to bylo akorát na nachlazení, nicméně Děvín je o něco zajímavější než dříve zmíněný Sirotčí hrádek, protože je rozlehlejší, máte z něj skvělý výhled, který by stál za to i v našem případě, ale mlha nám jej dost omezovala.





kostel Mušov - kostelík uprostřed nádrže
- poněkud unikátní stavba kostela, která se nachází na ostrůvku ve vodní nádrži Nové Mlýny. Do konce 70. let 20. století se zde nacházela celá vesnice, pak si komunističtí soudruzi řekli, že na území obce bude vodní nádrž a všichni obyvatelé byli nuceni vesnici opustit. Jedinou zachovanou památkou zůstal právě kostelík sv. Linharta, na jehož zboření pravděpodobně neměli komunisté "koule". K samotnému kostelu se dostat nejde, každopádně pokud byste se k němu jednou podívat chtěli, tak můžete podpořit sbírku na jeho záchranu. (Více info zde)

zdroj: http://spravnym.smerem.cz/Temata/Kostel_sv_linharta_v_musove/kostel_sv_linharta_v_musove_4.jpg
Pavlov - obec a její okolí
- malebná vesnička, nad kterou se tyčí zřícenina hradu Děvín a jejíž okolí je obklopeno lány a lány vinic, které stojí za to si jen tak projít. Navíc na každém rohu najdete sklípek, takže opravdu máte nepřeberné množství možností, kam se zašít.









Aqualand Moravia - zábavní aquapark
- no a pokud budete mít všeho toho šplhání po kopcích plné zuby, tak můžete využít k relaxaci nebo k pořádnému vyblbnutí Aqualand Moravia, který nabízí možnosti jak k odpočinku, tak i k pořádnému adrenalinu, Garantuju vám, že spokojení odejdou jak děti, tak dospělí.

zdroj: http://www.aquainfo.cz/image/5906/aquapark-aqualand-moravia-pasohlavky-otevira-brany-18-2013.jpg
Autokemp Merkur - ubytování ve stanech, karavanech, chatkách a bungalovech
- a jako poslední tip přináším nějaké to ubytování. Jak už z názvu vyplývá jedná se o kemp, takže je to spíše pro ty z vás, kdo si nepotrpí na luxus a pár nocí ve stanu přežijí úplně s přehledem. Navíc si myslím, že to super tip, pro mladé lidi, kteří nemají moc peněz a potřebují jen někde přespat, protože je to jedna z nejlevnějších forem ubytování. Já osobně už jsem zde byla po třetí, a vždy bez jakýchkoliv problémů. Jaké služby kemp nabízí najdete tady a jak jej hodnotí zákazníci tady.

To by z dnešního článku bylo vše a doufám, že jsem vás inspirovala třeba ještě ke strávení víkendu na jižní Moravě nebo přímo na Pálavě, kde právě probíhá vinobraní, takže tip na závěr je - pokud máte rádi víno, je nejvyšší čas vyrazit! :)

4 komentáře:

  1. Ty fotky jsou parádní! Super článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ladi, no na to že jsem ho měla rozepsanej asi měsíc, tak dobrej výkon :D

      Vymazat
  2. A tohle všechno je můj domov ♥ máme tu nádherně, sem ráda že bydlím zrovna tady :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé tak to jen tiše závidím :) Ano máte tam krásně ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :) // Komentáře jsou moderované tzn. zobrazí se až po schválení.