9. srpna 2014

DIY: String art


Dneska vám ukážu, jak si vyrobit vlastní string art motiv. A že vůbec nevíte co to ten string art je? Nevadí, v dnešním článku se vám pokusím string art ukázat.


V podstatě jde o vybíjení určitého vzoru/slova/obrázku pomocí hřebíků do desky dřeva a následně je dané slovo/vzor či obrázek vypletený pomocí bavlnek. Vyplétat lze různými způsoby. Těmi nejzákladnějšími jsou vyplétání motivu a vyplétání okolí motivu. V praxi to znamená že v prvním případě vypletete vzor uvnitř a kolem vám zůstane vidět deska (obr. 1) a v druhém případě vyplétáte okolí daného vzoru a vámi vybraný vzor potom zůstane dřevěný (obr. 2). Já vám ukážu ten první postup, při kterém dostaneme vypletený vnitřek motivu.

Zdroje obrázků:
obr. 1: http://1.bp.blogspot.com/-Z5PrHiKZikc/TxrjUmmmShI/AAAAAAAAGb0/KNkVH3yfWr4/s1600/1.21.2012+-+que+linda+-+string+art.jpg
obr. 2: http://lh3.ggpht.com/-4dWJeTauEDo/UIBfuFguUBI/AAAAAAAAJBM/PSk2I6jE1R4/Outlined%252520Letters%252520String%252520Art%25255B3%25255D.jpg?imgmax=800

Tak a teď už k tomu slibovanému DIY motivu.


Budeme potřebovat:

  • dřevěnou desku (nejlépe smrkovou) smrkové dřevo je měkké = hřebíky jdou lépe zatloukat
  • hřebíky (délka asi 30 mm)
  • kladívko 
  • vlnu různých barev
  • šablonu motivu nebo slova, které chceme vyplétat
  • tužku a pravítko
  • nůžky
Postup: 
1) Pomocí pravítka a tužky si rozvrhneme kam budeme jednotlivé hřebíky zaklepávat. Může se to zdát jako krok navíc, ale věřte mi, že později vám to značně urychlí práci. 


2) Nachystanou šablonu si položíme na připravenou desku tak, jak chceme mít výsledný motiv umístěný. A zaklepeme si hřebíky v bodech, které nám budou šablonu držet. ( V případě mého Smile to byly záhyby "S" a "E")


3) Teď už začneme zaklepávat hřebíky po obvodu jednotlivých písmen ve vyznačených bodech. Při zatloukání hřebíků se snažte mít všechny stejně hluboko, aby vám to potom nedělalo paseku. Hlavně nezapomínejte na to, že po vyklepání celého motivu se odstraní papírová šablona, takže potom co začnete hřebík zaklepávat už to nelze vzít zpátky. 


4) Po vyklepání celého motivu můžeme opatrně vytrhat nebo vystříhat papírovou šablonu a začít vyplétat. Jednoduše si kolem hlavičky hřebíku udělejte uzlík nebo smyčku a při vyplétání mít bavlnku stále napnutou. Doporučuji si každý motiv bavlnkou objet nejprve po obvodu a až poté vyplétat vnitřek. Já vyplétám tak, jak se mi to zrovna přijde pod ruku a když už nevím kam dál, tak se snažím vyplétat místa, která mi přijdou prázdná.





5) Poté co máte písmenko/ motiv vypletený opět zauzlujte kolem některé z hlaviček hřebíků a trčící bavlnku odstřihněte. 


6) Postup vyplétání opakujte u všech písmenek nebo částí motivu a máte hotovo.

Já po dokončení motiv a hlavně uzlíky přestříkala lakem na vlasy, aby se zpevnil a ještě jsem si všechna písmena objela černou bavlnkou, aby byla výraznější. Tyto kroky už jsou na vás a nejsou nijak nutné.  



To by z dnešního návodu bylo vše a přeji hodně trpělivosti při vyplétání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář :) // Komentáře jsou moderované tzn. zobrazí se až po schválení.