14. května 2014

Jak si udržet v pokoji pořádek/ How to keep your room tidy

Dlouhá léta byl nepořádek v pokoji mým velkým problémem. Vždy jsem uklidila jen z donucení a můj pokoj se dalšího úklidu dočkal, až poté co byl znovu okupován nepořádkem. (A neříkejte, že vy jste to tak nikdy nedělali nebo neděláte :D ) Naučila jsem se tedy dodržovat pár pravidel se kterými to funguje a úklid ani není tak otravný. A teď už k samotným tipům:

1. Stelte si postel! - Tohle zní určitě jako od vaší mámy, ale věřte mi, že po tom co si ustelete bude váš pokoj najednou vypadat uklizenější.

2. Menší věci uklízejte rovnou! - To znamená už žádné vatové tampónky na toaletním stolku, žádné zbytečné papíry na stole - vše co se nehodí okamžitě pryč.

3. Pište si To Do Listy! - Na malý papírek si napište vše co musíte udělat (v tomto případě uklidit) a postupně si splněné položky škrtejte. Ještě lépe vám to půjde, když si zvolíte termín do kterého chcete všechny položky splnit. A hlavně si To do list nechejte ne nějakém viditelném místě, aby vám stále připomínal Vaše povinnosti.

Já osobně si nejraději úklid plánuji do několika dní - po menších částech. Takže třeba ve čtvrtek si naplánuji vysávání, v pátek utírání prachu a v sobotu přetřídění skříně. Nemám toho moc v jeden den a jsem tak mnohem víc schopná se do dané části úklidu pustit. 

4. Nesyslete! - Teď to určitě všichni zapřete, ale ruku na srdce, každý má úchylku si něco syslit. V mém případě jsou to různé sešitky a papíry a naprosté zbytečnosti, které jen zabírají místo. Proto ovládněte touhu si některé zbytečné (v danou chvíli nezbytné) věci nechat a vyhoďte je rovnou, protože stejně už někde v podvědomí víte, že ty věci nikdy nepoužijete.

5. Věci si ukládejte na stejné místo! - Všem věcem, které běžně používáte určete nějaké místo - např. nabíječky, USB kabely a další věci budete mít ve 3. šuplíku u stolu. Tak se vám nestane, že byste při hledání nabíječky museli prohrabat celý pokoj.

6. Používejte krabičky, krabice a boxíky! - Zní to jako strašná pruda, mít všechno roztříděné, ale věřte, že maličkosti uložené v krabicích jsou mnohem lepší než poházené všude po pokoji.

7. Nošené oblečení posílejte pravidelně do koše na prádlo! - K tomu není moc co dodat. Díky tomu se vám potom nestane, že polovinu postele máte zaházenou nošeným oblečením a pořád vytahujete ze skříně oblečení další.

8. Utřiďte si skříň! - Možná si pomyslíte, že to s pořádkem nesouvisí, ale ono jo. Když budete mít přehledně roztříděnou skříň, nebudete potom některé kusy oblečení hledat stylem "co se mi nehodí, vyhodím ven".

Doufám, že se vám dnešní článek líbil a odnesete s z něj alespoň nějaký tip na to jak udržet pokoj čistý.

2 komentáře:

Děkuji za každý komentář :) // Komentáře jsou moderované tzn. zobrazí se až po schválení.